Laadstation in appartement in Brussel

Laadpalen in Brusselse appartementen: een uitdaging voor syndici

Sinds 1 januari 2025 is de impact van de Brusselse wet van 13 november 2022 voelbaar. Deze wet schrijft namelijk voor dat parkings van appartementsgebouwen verplicht zijn om laadinfrastructuur te voorzien voor bewoners met een elektrische wagen. Maar hoe pak je dit als syndicus of beheerder van een mede-eigendom het best aan? En hoe combineer je de wettelijke verplichtingen, technische haalbaarheid en kostenverdeling op een efficiënte manier?

Om te beginnen is het belangrijk om de verschillende initiatieven en richtlijnen in Brussel te kennen. Zo vind je op Electrify Brussels uitgebreide informatie en tips over de te nemen stappen om laadpunten te installeren. Daarnaast biedt Leefmilieu Brussel via de Facilitator Laadinfrastructuur gratis en onafhankelijk advies aan mede-eigenaars, syndici en bedrijven over het uitrollen van laadoplossingen. En ook Sibelga heeft duidelijke richtlijnen voor de (collectieve) aansluiting en de technische vereisten.

Hieronder zetten we de belangrijkste aandachtspunten op een rij om te voldoen aan de Brusselse regelgeving en de praktische uitwerking ervan.

De wetgeving: wat verandert er voor appartementen?

De Brusselse overheid verplicht sinds 2025 alle residentiële parkings om laadpalen te voorzien op aanvraag van bewoners met een elektrisch voertuig. Dit betekent concreet:

  • Recht op een laadpunt
    Elke bewoner met een elektrische wagen heeft recht op een laadpunt op zijn/haar privéparkeerplaats.
  • Installatie binnen redelijke termijn
    De installatie moet binnen een redelijke termijn gebeuren, nadat de aanvraag is ingediend.
  • Kostenverdeling
    De kosten kunnen verdeeld worden tussen de bewoner en de Vereniging van Mede-eigenaars (VME), afhankelijk van de gekozen laadoplossing.

Daarnaast legt Sibelga bijkomende technische verplichtingen op voor gebouwen met meer dan 3 parkeerplaatsen. Hier moet een collectieve installatie worden geplaatst, wat betekent dat alle laadpalen aangesloten moeten worden op een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter.

Het probleem: kosten, technische beperkingen en schaalbaarheid

Collectieve meter verplicht: wat betekent dit?

Volgens de richtlijnen van Sibelga mag in gebouwen met meer dan 3 parkeerplaatsen niet elk laadpunt op de individuele meter van een bewoner worden aangesloten. Dit voorkomt overbelasting van de elektriciteitsaansluiting.

Er zijn twee opties:

  • Een nieuwe gemeenschappelijke meter plaatsen, enkel voor de laadpalen
    Dit voorkomt overbelasting van de bestaande elektriciteitsaansluiting en is gemakkelijker uitbreidbaar, maar brengt meteen een extra kost met zich mee.
  • Aansluiting op de bestaande gemeenschappelijke meter van het gebouw
    Dit kan enkel als deze voldoende capaciteit heeft – wat vaak het geval is.

Voor beide oplossing is het verplicht om een slimme meter te laten plaatsen. Daarnaast is stroomcapaciteit van zowel een aparte meter als de gemeenschappelijke meter niet voldoende om alle elektrische voertuigen tegelijk op te laden. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn. Met load balancing wordt het beschikbare vermogen dynamisch verdeeld, waardoor iedereen kan opladen zonder het elektriciteitsnet te belasten.

Kostenverdeling: wie betaalt wat?

Voor de verdeling van de laadkosten zijn er verschillende opties:

  • Externe beheerder (Charge Point Operator of CPO)
    Een CPO neemt de administratie uit handen, maar brengt extra kosten met zich mee.
  • Slimme laadoplossingen
    Zoals het platform van EVME, waarbij de kostenverdeling per gebruiker gelijkaardige manier gebeurt aan de verrekening van calorimeters.

Een correcte kostenverdeling voorkomt discussies tussen mede-eigenaars en zorgt ervoor dat bewoners enkel betalen voor hun eigen verbruik, aan het goedkoopste tarief.

EVME: een slimme oplossing voor syndici en mede-eigenaars

EVME begrijpt de complexe uitdagingen die syndici en mede-eigenaars ervaren en biedt een oplossing die zowel kostenefficiënt als flexibel is. EVME kiest daarbij voor die oplossingen die door Electrify Brussels worden gecategoriseerd als future proof, een hoge flexibiliteit bieden en leiden tot de laagste laadkosten.

Conclusie

De nieuwe Brusselse wetgeving en de richtlijnen van Sibelga maken duidelijk dat laadpalen in appartementsgebouwen niet meer vrijblijvend zijn. Syndici en mede-eigenaars staan voor de uitdaging om:

  • Een collectieve oplossing te voorzien met een gemeenschappelijke meter.
  • Een eerlijke kostenverdeling te garanderen tussen de gebruikers.
  • Overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen via load balancing.

EVME biedt een eenvoudige, eerlijke en schaalbare laadoplossing die perfect aansluit op deze nieuwe realiteit. Zo dragen we graag ons steentje bij aan een emissievrij Brussel.

CONTACTEER ONS